Статут ВКЛ (Великого княжества литовского) 1566

Статут 1566.Статут Великого княжества Литовского 1566 года ─ вторая редакция свода законов Великого княжества Литовского, составлявшего правовую основу государства.

Статут состоял из 14 разделов, 367 статей. Первые три раздела охватывали государственное право, 4-й раздел суд и судебный процесс, 5,6 — семейное право, 7 — гражданское право, 8 — о завещаниях, 9 — о земельных спорах, 10 — о лесах, 11-14 уголовное право. Статут отражал общественно-политические изменения, происшедшие в Великом княжестве Литовском в 1530-1560-е гг., закрепил новое административно-территориальное деление, новую систему судов. Видна цель заменить употребление в административной и судебной деятельности обычное право «писаным». Некоторые статьи направлены против проникновения в княжество польских панов.

Раздел 1
РОЗДЂЛЪ ПЕРВЫЙ О ПЕРСОНЂ ГОСПОДАРСКОЙ
АРТЫКУЛЪ 1.
Вси обыватели Великого Князства Литовского оунымъ правомъ писанымъ и отъ насъ данымъ сужоны быти маютъ. Напередъ мы Господаръ обЂцуемъ и шлюбуемъ подъ тоюжъ прысегою, которую учинили есьмо всимъ обывателем всихъ земль того панства нашого Великого Князства Литовского, ижъ всихъ княжатъ, пановъ радъ духовныхъ и свЂцкихъ, панов хоруговныхъ, шляхту, мЂста и всихъ подданыхъ нашихъ и всихъ становъ въ томъ панст†нашомъ Великомъ Князст†Литовскомъ, также и земль Русскихъ Кіевское, Жомоитское, Волынское, Подляшское и иныхъ земль прислухаючыхъ къ тому панству нашому, почоншы отъ вышнего стану ажъ и до нижнего, тыми одными правы писаными отъ насъ даными судити исправовати.
АРТЫКУЛЪ 2.
Мы Господаръ обЂцуемъ и шлюбуемъ никого не карати на заочное по данье, хотя бы се дотыкало и о ображенье маестату нашого господарского; и хто тежъ што на кого велъ, а не довелъ, тымъ самъ маетъ каранъ быти. Тежъ предъречонымъ прелатомъ княжатомъ, понятомъ, паномъ, радамъ духовнымъ и свЂцкимъ, паномъ хоруговнымъ шляхтамъ и мЂстамъ земли Великого Князства Литовского, Руское, Кіевское, Жомоитское, Волынское, Подляшское, Смоленьское, Полоцкое, Витебское, Мстиславское и иныхъ земль Великого Князства Литовского, обЂцуемъ словомъ нашимъ господарскимъ, ижъ надъ жадного человЂка выданье албо осоченье явное таемное и подозрЂнье тыхъ становъ вышеймененыхъ карати не хочемъ ани винити которою кольвекъ виною пенежною, кривавою, везеньемъ, або достоенствъ врядовъ або имЂнья отнятьемъ; нижли ажъ бы первей у суду явным рядомъ и поступомъ права, коли жалобник то есть поводъ и отпоръ обжалованый очивистЂ станутъ, и достаточнЂ на конецъ будутъ поконаны, которые по судЂ и таковомъ поконанью винни, мають быти караны виною у артыкулехъ нижей описаныхъ меновите назначоною. А хто бы тежъ кого колвекъ, обмовляючи вчинилъ къ соромотЂ и зелживости, а шло бы о честь або о горло або о которое кольвекъ скаранье; тогды тоть, хто на кого мовитъ и ведетъ, а не доведетъ, тымъ караньемъ самъ маетъ быти каранъ.

АРТЫКУЛЪ 3.
О ображенье маестату господарского.
О ображенье маестату господарского такъ се разумЂетъ, колибы хто змову албо спикненье албо бунтъ учинилъ на здоровье наше господарское, хотя бы панъ Богъ уховалъ, ижъ бы оная змова не была учынкомъ пополнена; таковый за слушнымъ доводомъ, якъ о томъ нижой описано, честь и горло и имЂнье стратитъ. Тежъ кгды маестатъ нашъ ображонъ бываетъ съ тое причыны, кгды бы хто бунтовалъ покой посполитый врушаючы противъ насъ Господара ку шкодЂ и Речы Посполитое, и мынцу безъ воли нашое билъ явне; а чого Боже уховай на насъ смерти, такъ тежъ и на потомки наши Великіе Князи Литовскіе, по зешстяхъ ихъ хотечы хто осЂсти и опоновати тое панство Великое Князство и Господаремъ быти на немъ, войско людъ служебный сбиралъ и выводилъ; хто бы тежъ зъ непріятелми порозумЂнье мЂлъ, листы до нихъ або послы противъ намъ Господарю и Речы Посполитое або остерегаючы слалъ, тымъ непріятелемъ якуюжъ кольвекъ помочъ давалъ, хотя бы тежъ замокъ нашъ непріятелеви подалъ; хто бы тежъ люди непрыятельскіе въ панство наше Великое Князство Литовское зрадливе привелъ, а то бы на него слушнЂ и справедли†было переведено такимъ же доводомъ, яко нижей описано: таковый с права зъ розсудку нашого съ паны радами нашими Великого Князства Литовского честь горло тратить, и таковаго зрадцы дЂти сынове за таковый выступокъ отца своего безецными будутъ, а имЂнья того зрадцы отчызные выслужоные которымъ кольвекъ обычаемъ набытые мимо дъти и близкіе на насъ Господаря приходять. ВЂдьжо жоны таковыхъ здрайцъ которіе не будуть ли вЂдали тое здрады мужовъ своихъ, а съ того се выведутъ пресегами своими, таковые имЂней своихъ отчызныхъ и матерыстыхъ и вена предъ учынкомъ тое зрады имъ отъ мужей ихъ описаного не тратятъ * але до имЂней отчызныхъ не прійдутъ, хиба по смерти матокъ своихъ только до четвертое части имЂней матерыстыхъ пріходити будуть.

АРТЫКУЛЪ 4.
О ображенье маестату господарского.
Тежъ коли бы хто якого кольвекъ стану былъ найденъ явно подойзреный, ижъ маестатъ нашъ господарскій образилъ, таковому жаденъ привилей ани зацность ани достоенство не маеть помагати ани се имъ щытити можеть, абы се не мЂлъ справовати, и гдЂ будеть правомъ поконанъ, абы не мЂлъ каранъ быти. А хто бы въ часъ ** милуючы пана Бога и пана своего и Речъ Посполитую справедли†перестерегъ або объявилъ, повышенья годенъ будеть. А за обмовенье славною о парсунЂ нашой господарской за доводомъ слушнымъ справа и суду маемъ карати ведлЂ важности выступу и словъ, вЂдже ласкою нашою господарскою, а честью и горломъ ани имЂнья отнятьемъ за то карати не будемъ; вЂдже въ томъ выступЂ коло ображеня маестату нашого господарского, гдЂ кому идеть о честь и о горло, таковыхъ шляхту подданныхъ нашихъ нигдЂ индЂй, одно у здЂшнемъ панст†нашомъ Великомъ Князст†Литовскомъ на соймЂхъ валныхъ тутошнего панства, мы Господаръ съ паны рады нашими судити водлЂ выступку ихъ тымъ каранемъ, яко вышей описано, карати маемъ. * ЗдЂсь вЂроятно пропущенъ: А дочки тыхъ ачь колвекъ почтивости своее нетратятъ. ** Въ третьей редак. статута прибавлено: «передъ учинкомъ».

АРТЫКУЛЪ 5.
О ображенье маестату господарского такій доводъ, а не инакший маеть быти.
Яко въ кождомъ учынку, за которій гордомъ карають, потреба доводовъ явныхъ и ясныхъ, такъ во ображенью маестату нашого неледа за осоченемъ або вымовеньемъ маемъ се на подданныхъ нашихъ сквапляти; але хто на кого ображене маестату ведеть, маетъ довести свЂдецтвомъ вЂры годными и неподойзреными людми шляхтою и ихъ своею присегою. А если бы хто кого обмовилъ въ томъ учынку, а звлаща ижъ бы на него менилъ, же памъ Господару на здоровье стоялъ або Речъ Посполитую зрадити и ку прудкому упадку привести хотЂлъ, и на тое се важилъ и готовалъ; такій повЂдачъ, если бы такимъ же яснымъ свЂдЂцтвомъ не довелъ, самъ отсуженемъ почтивости и горломъ маеть быти каранъ.

АРТЫКУЛЪ 6.
Хтобы колвекъ съ панства нашого до земли непріятельское утекъ.
Тежъ уставуемъ, хтобы кольвекъ съ подданныхъ нашихъ съ панства нашого утекъ до земли непріятельское умысломъ злымъ на зраду ку шкодЂ намъ Господарю и Речы Посполитой, такій честь тратитъ; а если бы поиманъ былъ, тогды и горломъ маеть быти каранъ. А дЂти ачъ колвекъ для того выступку отца своего почтивости свое не тратятъ, але имЂнья вси отцовскіе тратятъ, нижъ бы што мЂли власного набытья своего, або передъ тымъ учынкомъ отца своего отдЂлены были, тогды при томъ застати мають. Такимъ же обычаемъ и жоны если будуть не вЂдали здрады мужовъ своихъ, таковые въ томъ будуть захованы, яко въ третемъ артыкулЂ сего роздЂлу о такихъ есть описано.

АРТЫКУЛЪ 7.
Хто бы съ пригоды до земли сусЂдъ нашихъ втекъ.
Уставуемъ тежъ, если бы хто зъ якое пригоды припалое кромъ ображенья маестату нашого и Речы Посполитое зъЂхалъ до земли якого сусЂда нашого, выймуючы земли Московскіе; таковый почтивости, горла и имЂнья не тратить, одно маеть справоватися тому отъ кого будеть обвиненъ и ласки нашое господарское перенайдовати за кглейтомъ нашимъ, а тотъ кглейтъ нашъ на врадехъ, и ввездЂ гдЂ ся оборочати будеть, а особливе по мЂстомъ торгомъ и при костелехъ, маеть давати обволывати и прибиваньемъ цедулъ ознаймованьемъ и рокъ выйстя кгдейту оповЂдати, а то для того абы собЂ лЂпшую безпечность мЂти могъ. А если бы въ томъ часЂ не переправилъ собЂ ласки нашое господарское и тому кому завинилъ не справилсе; тогды мають такового за се изъ границъ панства нашаго за кглейтомъ нашимъ пропустити, лечъ не до земли непріятельское, и то мають чынити передъ выйстемъ кглейту, а намъ Господарю волно будеть кглейтомъ далшимъ водлЂ воли и зданья нашого господарского.

АРТЫКУЛЪ 8.
О зкгвалцене и зламане кглейту.
Тежъ уставуемъ, если бы мы Господаръ кглейтомъ своимъ кого убезпечили, а тотъ бы кглейтъ яснЂ и значнЂ былъ обволанъ, за которымъ бы онъ обвиненный на справу до насъ пріЂхалъ; и хто бы такового подъ тымъ часомъ ранилъ або забилъ безъ его початку и причины, таковый самъ маеть быти горломъ каранъ, яко тотъ которій кглейтъ нашъ господарскій зкгвалтилъ. Тымъ жо обычаемъ хтобы зъ кглейтомъ пріЂхавшы, а самъ неспокойнЂ и нескромнЂ се заховалъ, и кого ранилъ або забилъ и якій кольвекъ кгвалтъ учинилъ; тотъ самъ собЂ кглейтъ зламалъ и горло тратитъ.

АРТЫКУЛЪ 9.

О мондатЂхъ, въ которыхъ мають быти мандаты съ канцеляреи нашое даваны.
Смотреть (скачать) полный текст Статута ВКЛ 1566.

Сказать спасибо:

Вам понравиться